Bordrox Bordro Hizmetleri

[email protected]

6486 SAYILI BÖLGESEL TEŞVİK

Teşvik İndirim İşlemleri

6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşvik

Üretim ve istihdamı arttırmak adına 29 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bir teşvik programıdır. Ekonomide ve işletmelerde yaşanan çeşitli sıkıntı ve problemler nedeni ile istihdam ve indirim teşvikleri sık sık gün yüzüne çıkmaktadır. Bu noktada devletin işverenlere ve işçilere sağladığı çeşitli teşvik ve indirimler söz konusudur. Bölgesel indirim teşviki de devletin işverenlere sağladığı indirimlerden bir tanesidir. Bölgesel teşvikler adından da anlaşılabildiği gibi bazı bölgelere uygulanan teşviklerdir. O ilin ticari durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin, ticari açıdan gelişmiş olan İstanbul’da farklı, ticari açıdan daha düşük seviyede olan Hakkâri için farklı teşvikler uygulanabilmektedir.

Söz konusu teşvik 6486 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve çeşitli değişiklikler yapılarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 5 puanlık sigorta primi olarak yayınlanmıştır. 5 puanlık sigorta primine hazine desteği de ilave edilerek 6 puana kadar indirimden ve teşvikten yararlanabilmek mümkündür. Teşvik ile ilgili uygulama süresinin ve uygulanacak illerin belirlenmesi Bakanlar Kurulu tarafından yürütülmektedir.

6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşvik Kapsamına Giren Yerler

Bakanlar Kurulu’na göre 6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşviki kapsamına giren yerler aşağıdaki gibidir

6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşvik Kapsamına Giren Yerler

Bakanlar Kurulu’na göre 6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşviki kapsamına giren yerler aşağıdaki gibidir.

(I) Sayılı Liste Kanun No 46486(II) Sayılı Liste

 

Kanun No 56486

(III) Sayılı Liste

 

Kanun No 66486

AfyonAdıyamanAğrı
AmasyaAksarayArdahan
ArtvinBayburtBatman
BartınÇankırıBingöl
ÇorumErzurumBitlis
DüzceGümüşhaneDiyarbakır
ElazığGiresunHakkâri
ErzincanKahramanmaraşIğdır
HatayKilisKars
KaramanNiğdeMardin
KastamonuOrduMuş
KırıkkaleOsmaniyeSiirt
KırşehirSinopŞanlıurfa
KütahyaTokatŞırnak
MalatyaTunceliVan
NevşehirYozgatBozcaada İlçesi
Rize Gökçeada İlçesi
Sivas  
Trabzon  
Uşak  

6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşvik Nasıl Hesaplanır?

Bölgesel teşvik, işverenin SGK primlerinde yapılan bir indirimdir. Gerekli teşvik şartlarını yerine getiren işverenler SGK paylarında %6’lık bir indirimden faydalanabilmektedir. İndirime 5 puanlık indirime ek olarak hazine indirimi uygulanmaktadır. Bu doğrultuda teşvik kapsamında yapılan %6’lık indirim o yılın asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanır. Örneğin; 2019 yılı için indirim tutarı 2.558,40 x %6 = 153, 50 TL şeklinde hesaplanmaktadır. Bunun yanı sıra çalışanların primine esas kazanç üzerinden uygulama gerçekleştirileceği için işverenin maliyetinde büyük bir düşüş meydana gelmektedir. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi ödenen teşvik tutarının bölgelere göre farklılık gösterebileceğini unutmamak gerekir.

6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşviki’nden Kimler Yararlanabilir?

6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşviki’nden yukarıda belirtilen şehirlerde ki işverenler yararlanabilmektedir. Bunların dışında kalan bölgelere herhangi bir indirim ve teşvik uygulaması gerçekleştirilememektedir. Bunun yanı sıra işverenlerin ve işçinin sahip olması gereken şartları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşviki’nden yararlanmak isteyen işverenin yatırımlarda devlet teşviki almamış olması gerekmektedir.
6486 Sayılı Bölgesel İndirim Teşviki’nden yararlanmak isteyen işçinin Devlet ve Kamu ihalesi ile alınan bir işte çalışmıyor olması gerekmektedir.
Teşvikten yararlanmak isteyen işveren ve işçilerin SGK’ya borcunun olmaması gerekli olan şartlardan bir tanesidir.
Emekli işçiler teşvikten yararlanamaz.
İşverenin kanunda belirtilen süre içerisinde aylık prim ve hizmet belgelerin ödemesi SGK’ya iletmesi gerekir. Bunun yanı sıra primlerin de düzenli ödenmesi gerekmektedir.
İşverenin idari para cezası ve borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
İşveren kayıt dışı yani sigortasız işçi çalıştırmıyor olmalıdır. Teşvik verildikten sonra sigortasız işçi çalıştırıldığı anlaşıldığında yüksek oranlarda ceza söz konusu olabilmektedir.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.